12-daagse opleiding Systemisch Werken

21 oktober start de nieuwe 12-daagse opleiding Systemisch Werken

Niemand staat alleen. We maken allemaal op de een of andere manier deel uit van een groep of een systeem. Bij je geboorte is dat vaak je gezin of familie. Later de school, vrienden of sportclubs. En weer wat later je werkomgeving, organisaties, relaties, de maatschappij etc. En omdat je er deel vanuit maakt zijn al die systemen in meer of mindere mate van invloed op je doen of denken.

In de 12-daagse opleiding Systemisch Facilitator leer je hoe je mensen kunt begeleiden in het:

  • Ontrafelen en inzichtelijk maken van systemen
  • Zichtbaar maken van de invloeden die deze systemen hebben op het denken en functioneren van mensen

 

Wat is systemisch werken.

De omgevingen of systemen waarin je opgroeit en leeft, hebben allemaal een eigen dynamiek, hun eigen regeltjes, wetjes en krachtvelden. En omdat je er deel van uitmaakt, word je voortdurend ongemerkt en onbewust in meer of meerdere mate beïnvloed door die krachtvelden. Onbewust sla je voortdurend gedragingen en patronen op die niet van jezelf zijn. Sommige daarvan kunnen bij veel momenten in je leven een goede ondersteuning bieden. Er zijn er echter ook veel die je buiten de context van een bepaald systeem juist afremmen of tegenhouden in je ontwikkeling.

Een bepaalde manier van met elkaar omgaan die ooit in je familie fijn en goed was, kan je later in je werkomgeving juist volkomen tegenwerken. Maar juist omdat die invloeden dikwijls op een onbewust niveau worden ervaren en opgeslagen, zijn ze vaak moeilijk op te speuren via psychologische wegen.

Zo kan het dat iemand ooit als kind zonder het te beseffen in het gezin de plek van een ouder, een broer of een zus heeft ingenomen en daar nu op latere leeftijd last van heeft in zijn werk, zonder de oorzaak te kennen.

Oorzaken blootleggen

Systemisch werken kan in dit soort situaties zeer verhelderende inzichten verschaffen. Het kan helder maken waar iemand in een systeem is vastgelopen of ongewenste patronen of gedragingen is gaan ontwikkelen.

Als systemisch facilitator leer je de systemen waarin mensen verkeren of verkeerd hebben, inzichtelijk te maken. Zelfs als die systemen inmiddels misschien niet meer bestaan. Zoals een vroegere familiestructuur.

Dit te kunnen doen vereist een fenomenologische benadering. Dit houdt in dat je als facilitator bij het uitvoeren van opstellingen leert uit te gaan van je intuïtieve ervaringen. Zonder vooroordelen of zelfgemaakte theorieën rond oorzaken en gevolg. Vanuit je intuïtieve gevoelens ga je samen met je cliënt(-en) systemen reconstrueren en de plek die ieder daarin inneemt of ooit ingenomen heeft.

Ook voor het bedrijfsleven.

Hoewel het systemisch werken in eerste instantie succesvol werd toegepast binnen familieopstellingen, blijkt het ook zeer goed te werken om de werking systemische werking van bedrijven of organisaties en ieders rol daarin bloot te leggen.

Net als bij families kunnen werknemers binnen de structuur van een organisatie onbewust rollen op zich zijn gaan nemen die niet alleen die persoon maar het hele systeem om hem heen beïnvloeden of afremmen. De opleiding is dus ook uitermate geschikt als je een leidende functie vervult binnen een bedrijf of organisatie en knelpunten wilt gaan ontdekken.

Het doel van de opleiding.

Na de opleiding ben je in staat om als systemisch facilitator zelfstandig opstellingen te begeleiden. Je doet veel ervaring op en ontwikkelt je sensitiviteit.

Wat leer je?

Hoe je in verschillende vormen opstellingen kunt begeleiden

Hoe verschillende systemen en hun afzonderlijke dynamieken werken

Wat zich in de diepere lagen van systemen afspeelt

Hoe je het veld van Niet-weten kunt gebruiken en toepassen

Hoe je zonder te oordelen, fenomenologisch kunt waarnemen en handelen

Hoe je je verder zelf op jouw unieke wijze verder als facilitator kunt ontwikkelen.

 

Data & locatie

De 12-daagse opleiding start op 21 oktober. Elke dag start om 10:00 en duurt tot 17:00. De overige data zijn 22 oktober, 24-26 november, 18-19 december, 27-28 januari, 19-21 februari. Onze trainingslocatie is gelegen aan de Jagerstraat 10 in Roermond.

 

Investering

De investering voor deelname aan de 12-daagse opleiding systemisch werken bedraagt € 1950,- Dit is inclusief studiemateriaal (ook in PDf-formaat) en toegang tot onze online leeromgeving vol met handige tips, video’s, instructies. Koffie en thee zijn inbegrepen. Betalen in termijnen is mogelijk. Neem hierover gerust contact op.

 

Persoonlijke vragen?

Wil je in een persoonlijk gesprek uitzoeken of Sostemisch Werken voor jou interessant is? Neem gerust contact op via 0475-211286 of vul het contactformulier in om een telefonische afspraak in te plannen.

 

 

Wil je ervaren of deze opleiding iets voor jou is? Je kunt eerst een gratis kennismakingsworkshop van Yvonne van de Vondervoort en Henk Wittekoek volgen.

 

 

 

© 2017 Response Instituut